Weboldal címe
Weboldal alcíme
SZÍNEK PSZICHOLÓGIÁJA
Fejléc alcím szövege

Színek pszichológiája/ 12.+1, befejező rész

BÓNUSZ

A színek nem csak az otthonunkban meghatározóak, hanem öltözködésünkben is. A lakberendezői végzettségem mellett a ruhatervezői végzettségemnek is köszönhetően beleláthattam a színek világába és itt is rendkívül fontos, mit hordunk magunkon és milyen benyomást keltünk ezzel másokban. Ebben az esetben nem a hétköznapi ruházatról van szó (hiszen annak személyiséget tükrözőnek kell lennie, az pedig sokrétű lehet), hanem arról, hogyan hatunk, illetve hogyan szeretnénk hatni másikra öltözködésünk által. Egy jól megtervezett szett, egy színvilág összeállításával befolyásolhatjuk mások első benyomását magunkról! Vegyük a következő példákat:

Egy állásinterjú alkalmával, ha megbízhatónak, komolynak szeretnénk tűnni, főként szolid kék árnyalatokat érdemes felvenni. Ezt ki lehet egészíteni még szürkével, fehérrel és feketével is, mert így a leghatásosabb. (lásd: miniszterek, főnökök, elnökök öltözködése, akiknél megjelenik a sötétkék nyakkendő és sötétkék, vagy szürke öltöny)

Természetesen más színekkel is kombinálhatjuk, attól függ, mit szeretnénk elérni, milyennek szeretnénk még emellett tűnni.

Amennyiben például egy szigorúbb, komolyabb személyiség szeretne szimpátiát, illetve kedvesebb, rugalmasabb benyomást kelteni, érdemes rózsaszínt, barack színt, sárgát, vagy más „cukorka” színt felvenni. Ilyenkor nem baj, ha egy kicsit bohémabb stílusjegyek is megjelennek akár kiegészítőként (fülbevaló, öv, ing, stb.), mert ezek kedvességet és humort is feltételeznek.


Viszont ha bohém, művész jelleget és csapatjátékosságot szeretnénk tükrözni például egy reklám cégnél, ahol fontos, hogy az ember ne legyen merev, a színes, mintás, izgalmas ruhadarabok lesznek a befutók.

Ezzel véget ért a SZÍNEK pszichológiájával kapcsolatos sorozatom, remélem Mindenki élvezte! Aki kíváncsi még valamire és kérdést szeretne feltenni a témával kapcsolatosan, esetleg segítségre lenne szüksége a lakberendezés témakörben, keressen fel bátran!

Tildy Sára

+3670/4099126Színek pszichológiája / 12. rész

FEKETE

Valójában a fehér mellett a fekete sem tekinthető színnek, mivel a fény hiányából ered, mégis színként azonosítjuk a köznyelvben. Sőt valójában nincs fekete sem, hanem minden színnek a legsötétebb árnyalata az, amit feketének nevezünk.

 A fekete a mi kultúránkban a gyász, gonoszság, rejtély, félelem, szigor, hatalom, a merészség és az elegancia színe. Vitathatatlanul rideg, kemény szín, tiszteletet és erőt mutat. A feketének súlya, tartása van.

Érdekesség, hogy a fekete bársony az egyetlen, ami elnyel minden fényt.

 Pozitív hatásaként tartjuk viszont számon, hogy mindennek tökéletes hátteret biztosít, mindent kiemel, így műtárgyak háttereként kifejezetten előnyös lehet. A fényképészek is előszeretettel használják paszpartuként ezt a színt, hogy az adott alkotás kerüljön a fókuszba.

Mivel a fekete elnyeli a fényt, a lakberendezésben sokkal jobb megvilágítást igényel. Nagy felületen megjelenve szűkíti a teret és depresszív hatást kelt, így inkább kis mennyiségben, illetve kis felületeken (pl.: bútor) érdemes felhasználni. Hatása drámai és erőteljes, olyan, mint a mondat végi felkiáltójel!

Amennyiben mégis kedvencünk a fekete, különböző struktúrákkal és fény-árnyék játékkal érdemes változatossá tenni a teret, mint például egy matt és fényes felületekkel kombinált csempe, vagy egy dombormű, amit a felületén kialakult árnyékok tesznek izgalmassá.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája / 11. rész

FEHÉR

A fehér valójában nem szín, mégis annak tekintjük és szívesen használjuk a  lakberendezés terén is.

A fehér a tisztaság, a remény, az ártatlanság és az egyszerűség színe. Kiemel és fókuszba helyez, így teljesen semleges hátteret biztosít bárminek, amit elé helyezünk (lásd a fotókat körülvevő paszpartukat).

A feketével ellentétben a fehér, mint a fény képviselője tevékenységre késztet, ezért célszerű irodákban való használata.

 Ez egy elegáns szín, de a feketével ellentétben barátságosabb és lágyabb. Optikailag nagyít, tágítja a teret. A fehérhez minden szín illik, mellette mindegyik szín lágyabbnak, könnyedebbnek hat.

A fehér nyitottságot és őszinteséget kölcsönöz egy térnek, valamint a béke, a gyógyulás és a nyugalom érzetét.

A fehérnek 67 árnyalat van, ezért sem szeretném külön-külön kielemezni, hiszen mind azonos hatással bír. A különbség csak a hideg és a meleg tónusai közt van, de ezek a különbségek sem jelentősek.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája / 10. rész

SZÜRKE

A szürkét a fény befogása és annak hiánya közötti közbenső pont, vagy az első objektum blokkolása okozza. Technikailag és kromatikusan a szürke lenne a középpont vagy a fehér-fekete keverék, bár az arányok függvényében könnyebb vagy sötétebb lehet.

A szürke színhez a legtöbb esetben negatív tulajdonságokat és érzéseket párosítanak, mint például a szomorúság és melankólia.  A szürke határozatlan, unalmas, régimódi, középszerű. Ezzel a színnel párosítják az őszülő haj miatt az öregkort, de ezzel együtt a hamut és a port is. De mindezektől függetlenül mégis ellent kell, hogy mondjak, ugyanis a lakberendezés világában főleg pozitív tulajdonságai miatt használjuk, hiszen semlegességének köszönhetően sok színnel és struktúrával kiegészíthető, így az unalmas hatása megváltozik. Egy másik színnel való keveredése pedig kifejezetten kifinomulttá tehet egy enteriőrt.

A szürke a lakberendezésben semleges hatása miatt inkább már elegáns és tekintélyt parancsoló, kiváló keretet ad egy színekkel teli kompozíciónak. Az állandóságot, komolyságot és hagyományt jelképezi, színe láttán gyakran asszociálunk az ezüstre, vagy az acélra is.

Vörössel kevert szürke: Meleg hatást kelt, de szűkíti a teret. Természethez közeli árnyalata miatt jól mutat mellette minden, ami naturális, illetve ami kontrasztos (pl.: fekete, vagy fehér).

Zölddel kevert szürke: Kellemes, nyugtató hatású. Hideg és meleg kiegészítőkkel is egyensúlyban van, erőteljes színekkel is működik (pl.: fukszia, vagy kénsárga). Mohára hajazó árnyalata miatt egy erdő hangulatát is előidézhetjük otthonunkban zöld, barna és bézs színek párosításával.

Kékkel kevert szürke: A leghidegebb szürke mindközül. Hűvössége miatt korlátozott területre ajánlott, de meleg színekkel és felületekkel ezen az érzeten lehet javítani. A messzi hegyekre, egy ködös tájra asszociálunk ennek a színnek láttán, pont ezért hangulatunkat is borúsabb irányba terelheti.

Fehérrel kevert szürke: A legjobban alkalmazható szürke. Semlegessége és világos tónusa miatt derűs hatást kelt, annak ellenére, hogy nem keveredik más színnel. Látványa önmagában is kellemes. Minden helyiségbe ajánlott, de jót tesz neki, ha más színnel találkozik egy téren belül.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája /9.rész

BARNA

A barna szimbolizálja a nyugodtságot, mélységet, természetességet, stabilitást, hagyományokat, szorgalmat, földhözragadtságot és az ehhez kapcsolódó képzettársításokat, de a durvaság, modortalanság, unalom, szenny, szegénység és piszok jelképe is.

Tanulmányok kimutatták, hogy ez a szín az emberek nagyjából felének teljes mértékben semleges, érzelmeket nem vált ki. Viszont a másik fele az érzéketlenséggel, a depresszióval, vagy az unalommal párosította. Így kimondhatjuk, hogy a barna szín csak mértékkel javasolt otthonunkban, vagy inkább kerülendő. Ha mégis közelinek érezzünk magunkhoz, emeljük ki a természethez való szoros kapcsolatát, egészítsük ki természetes anyagokkal és színekkel, így megteremthetjük a harmóniát. A kivétel ebben az esetben nem az otthonokban keresendő, ugyanis a barna kifejezetten előnyös kávézók, csokoládéforgalmazók belső tereiben, utalva a termékek színére. Így tudat alatt ráhangolódnak kívánalmuk tárgyára, ami akár nagyobb vásárlásra is ösztönözheti a betérő vendéget.

A barna különböző árnyalatai, illetve színekkel való párosítása már kicsit kimozdítja az embert ebből az általánosításból, különböző hangulatokat vált ki, így kicsit színesebbé és változatosabbá is tudjuk tenni a melankolikus barnát.

Zölddel kevert barna: Őserdő hangulatot áraszt, behozza a növények zöldjét. Rusztikus felületeken él a legjobban a természetre asszociálás okán (farönk, gyökerek, moha, stb.). Csak kis felületeken kelt pozitív hatást!

Fehérrel kevert barna: Kedvességet, megbízhatóságot sugall, a natúr fafelületeket juttatja eszünkbe, így ezesetben is a természettel kötjük jobban össze. Ezzel a tónussal lehet a legtöbb plusz színt párosítani, mert harmonikusabb összképet teremt.

Naranccsal kevert barna: Nagyon karakteres, erőteljes hatást keltő. Ez a rozsda árnyalat magabiztosságot, életerőt sugárzó szín. Afrika világát idézi, így sokszor használják ezt a stílust kedvelők akár otthonaiban is. Viszont fontos tudnivaló, hogy nagyon szűkíti a teret!

Feketével kevert barna: Igazi csoki barna. A lakberendezés területén leggyakrabban bőr felületeken, illetve elegáns fabútorok formájában találkozhatunk ezzel a színnel. Hiszen mély tónusa komolyságot és eleganciát sugall. Ebben az esetben is kismértékű használata ajánlott drámai hatása miatt.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája /8.rész

RÓZSASZÍN

A rózsaszín valójában a piros halvány változata, és a szerelmet, a vágyat, az álmodozást, a romantikát jelképezi.
A vidámságot, boldogságot közvetít, az érzékiség színe, ugyanakkor szórakoztató, energikus, vidám, friss, mint a tavaszi virágok.
Szimbolizálja a gyermekkori kedvességet, ártatlanságot, naivitást. A halvány árnyalat tiszteletet jelképez, a sötétebb árnyalat pedig hálát és megbecsülést.

Egy jó ideje gondoljuk már, hogy ez a legnőiesebb szín, de ez nem mindig volt így! A középkortól a 19. századig mindkét nem közkedvelt színe volt, ám a modernebb 20. században ez egy jó marketingfogás miatt a női nemre szűkítette a rajongást.

Lilával kevert rózsaszín: Ez a szín egy buja változata a rózsaszínnek. Energikus és kreativitást növelő. Főleg a hölgyek rajonganak ezért a tónusért érzéki hatása miatt.

Barnával kevert rózsaszín: Sima felületeken kifinomult, elegáns hatást nyújt, strukturált felületeken a len anyagok laza szövetét juttatja eszünkbe. Kiegyensúlyoz és nyugtat. Ideális választás lehet bármely stílusban akár egy teljes szoba kifestésére is, bár kissé szűkíti a teret.

Szürkével kevert rózsaszín: Nyugtató, ugyanakkor a legmelankolikusabb tónus, depresszív hatása miatt csak kismértékű használata ajánlott. Kifinomult színezete a kontrasztos színekkel való társításokkal él a legjobban.

Meleg árnyalatú, fehérrel kevert rózsaszín: Az örök gyerekszoba szín, minden kislány kedvence! Falszínként is és kiegészítőként is kellemes benyomást kelt. Ártalmatlanságot, vidámságot, kedvességet és romantikát szimbolizál. Az egészségügyben is gyakran használatos gyógyító hatásai miatt.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága és a bien.hu, képek forrása: Pinterest/Színek Pszichológiája/ 7. rész

LILA

Régen a királyok viseleték ezt a színt, így a gazdagságot, a hatalmat és a luxust szimbolizálja. Ezért is jelenik meg sűrűn bársony felületeken, utalva az eleganciára.

A misztikum, a tudatalatti, a titokzatosság színe, így legtöbbször a különc emberek választják maguknak.

A lila lenyugtatja az elmét és az idegeket, viszont mindközül a legmelankolikusabb.

Ellentétes hatása miatt sokan nem kedvelik.

Nem mindegy, hogy a lila melyik kevert árnyalatát használjuk, ugyanis hatásai szélsőségesek. Míg a meleg árnyalatú, rózsaszínbe hajló tónusa nyugalmat, kedvességet sugároz, addig hideg, kékkel párosított árnyalatai sokkal merevebbek és ridegek.

Bordóval kevert lila: Vagyis a bíbor. Erőt sugárzó, meleg, de kicsit agresszív szín. Ebből kifolyólag óvatosan nyúljunk ehhez a színhez belső terekben, viszont mértékkel használva nagyon elegáns hatást tudunk vele elérni!

Kékkel kevert lila: A leghidegebb lila a spalettán. Nagyon komoly és kimért szín. Csak kis mennyiségben való megjelenése javasolt, mert melankolikus hatása miatt rossz közérzetet okoz az embernek.

Barnával kevert lila: Kellemesebb érzetű, nyugtató és kiegyensúlyozó szín. Naturális anyagokkal körülvéve életre kel, hideg színekkel egyensúlyt teremt. Nagyon trendi árnyalat.

Fehérrel kevert lila: A lilák közül a legüdébb szín. Pozitív hatással bír kreativitásunkra, memóriánkra, nyugtató hatású. Nagyon finom és nőies. Kislány szobák közkedvelt színe. Rózsaszínnel párosítva meseszerű.

BÓNUSZ/Szürkével, vagy feketével kevert lila: Komor tónus, mély gondolatokat ébresztő, elvont szín. Szellemi jólétünket hátrányosan befolyásolhatja, mentális betegségekkel küzdőknek kifejezetten ellenjavallott.

/felkészülésemhez segítségül volt: az interneten található weboldalak sokasága, képek forrása: Pinterest/Színek Pszichológiája/ 6. rész

NARANCS

A narancssárga szín az egyik másodlagos szín, amely az egzotikumhoz, a szórakozáshoz és az izgalomhoz kapcsolódik. Főleg örömet, lelkesedést és szórakozást jelenti számunkra.

Azt tartják a narancsról, hogy feltölti az embert és kifejezi a belső kiegyensúlyozottságot, a világos gondolkodást, a külvilággal való harmonikus kapcsolatot. Ezt jelképezheti a buddhista szerzetesek viselete is.

Az energikusságot, melegséget, optimizmust társítjuk automatikusan ehhez a színhez, ezért is hat pozitívan az érzelmekre, így a depresszióra is. Jó hatással van az anyagcsere zavaraira, s minden vonatkozásában egészségjavító, immunrendszer erősítő.

A narancs színnel való falfestéssel a perzselő napsütés érzetét szeretnénk bevinni otthonukba, ezért olyan közkedvelt itthon. Bár itt mediterránnak nevezik, kicsit tévesen használják, ugyanis a mediterrán országokban nem használatos ez a szín, hiszen a meleget kizárni akarják, nem erősíteni. 

Óvatosan bánjunk ezzel a színnel, mert szűkíti a teret! Ennek elkerülése érdekében inkább vagy csak a világosabb árnyalatát, vagy csak egy falfelületen használjuk.

Barnával kevert narancs: Nagyobb felületeken kissé nyomasztó és fullasztó hatású lehet, melankolikus, ugyanakkor nosztalgikus szín is.

Sárgával kevert narancs: Vibráló, energikus, lelkesítő, boldogságot sugárzó szín. A szórakozással, nyaralással párosítjuk leginkább. Emellett a szín mellett nem lehet unatkozni!

Pirossal kevert sárga: Igazi vérnarancs tónus. Mély gondolatokat ébreszt, érzéki és erőteljes. Minimális használata javasolt túlzottan erőteljes kisugárzása miatt.

Fehérrel kevert narancs: Hazánkban a legelfogadottabb színek közé soroljuk. A fehéres narancs, avagy a barack szín melegséget, kedvességet lop be otthonunkba, emellett kiegyensúlyozottabbak vagyunk.

/felkészülésemhez segítségül volt: bien.hu,Vinkovics Zs. írása, képek forrása: Pinterest/Színek Pszichológiája/ 5. rész

KOMPLEMENTEREK

A komplementer színpárok jellegzetessége, hogy a színeket összekeverve semleges szürkét kapunk. Ugyanakkor az is elmondható, hogy akkor harmonikus két szín, ha keverékük semleges szürke. Mivel a komplementer színpárok a három alapszínből tevődnek össze, így azt is kijelenthetjük, hogy a megfelelő arányban előforduló három alapszín is harmónia érzetét kelti.

Színkörben a színek mindig átlósan egymással szemben helyezkednek el. A tizenkét osztású színkörben a komplementer színpárok a következők:

zöld-piros

kék-narancs

lila-sárga

A kiegészítő színek használata fontos szempont az esztétikailag kellemes művészi alkotás létrehozása során. A komplementer kontraszt a legfontosabb színkontrasztok egyike, esztétikai hatását már évezredek óta kihasználják.

A lakberendezésben használt komplementerek valóban kiegészítik egymást, nagyon attraktívak és energikusak. Otthonunk kialakításában nem javasolt, hisz inkább a harmónia iránti igényünket kell, hogy kielégítse, hanem inkább üzletekbe, előadó termekbe, vagy bárok belső tereiben érdemes alkalmazni, hiszen ott előnyére válik a meghökkentő párosítása ezeknek a színeknek. Amennyiben otthon is szeretnénk megjelentetni a komplementer-párokat, inkább kiegészítő darabokként érdemes behozni semleges színekkel kiegészítve, amik oldják ezt a vibráló hatást.

/felkészülésemhez segítségül volt a wikipedia és a Sulinet.hu, képek forrása: Pinterest /Színek Pszichológiája/ 4. rész

KÉK

A kék az egyik legmegnyugtatóbb szín, kiegyensúlyoz és pihentet. Nyugtató hatása ellenére mégis elősegíti a letisztult gondolatokat és a koncentrációt, így növeli produktivitásunkat is. Ezért javasoltak sokszor ennek a színnek a finomabb tónusai a tanulásra, vagy munkára használt szobákban.

A kék komolyságot is sugall, így nem csak a ruhák terén, hanem a tárgyaló termekben is szívesen használják.

Nagyon sok színnel kombinálható. Meleg árnyalatokkal mozgalmas, kontrasztos, hidegekkel kiegyensúlyozott, ugyanakkor hűvös érzetet keltő.

Bár nem ez az első, ami eszünkbe jut a természet színeit illetően, mégis folyamatosan előttünk van, ha a szabadban járunk. Ez az ég kékje, a víz színe, egy borús nap hangulata és a vihar árnyalata.

Szürkével kevert kék: Kifinomult, nyugtató, de hideg érzetű. Hamvassága miatt a ködös erdőt juttatja eszünkbe. Eleganciát is sugall, ezért is használták előszeretettel Rococo idején a francia kastélyokban selymek és bársonyok formájában.

Zölddel kevert kék: Ez lehet akár a türkiz, vagy a mély tónusa, a petroll. Sokkal izgalmasabb színvilág már a zölddel való keverése, mert melegebb és vibrálóbb is. A türkiz világosabb verzióit bárhová használhatjuk, mert jókedvre derít, felfrissít. Hatásos gyerekszobákba, de a hálószobákba is sűrűn választják, mert a nyaralást idézi a tenger kékje miatt.

Petroll variációját már sokkal komolyabb területekre szánnám, akár egy irodába, vagy lehet egy angol klasszicista jellegű konyhabútorra színe is, amit arany képkeretes festményekkel is kiegészíthetünk.

Lilával kevert kék: A legismertebb típusa az indigó. Minden tónusa hűvös és kissé melankólikus. A világos verziója lehet frissítő, meleg színekkel párosítva játékos, ugyanakkor a sötétebb árnyalata kifejezetten drámai, komor és rideg, de ez nem jelenti azt, hogy nem gyönyörű a megjelenése! Vigyázni kell ennek a színnek a használatával, jó párosítással nagyon hatásos!

Feketével kevert kék: Legtöbbször a mély-kékekről a képviselők öltönyére, vagy a tengerészek uniformisára asszociálunk, még akkor is, ha az egy szobán belül jelenik meg. Komolyságot társítunk hozzá, így élénk, meleg színekkel párosítva sem lesz bohókás az eredmény. Most rendkívül trendi szín!

/felkészülésemhez segítségül volt a Kinnarps.hu, képek forrása: Pinterest/


Színek Pszichológiája/ 3. rész

PIROS

Ez a legkönnyebben észrevehető szín az összes közül, mert ennek van a legerősebb hatása az emberekre. Attól függetlenül, hogy szenvedélyes és energikus szín a piros, mégis ezt ajánlanám a legkevésbé otthonunkba, ugyanis főleg negatív hatással bír. Ettől agresszívebbek, ingerlékenyebbek vagyunk, dühöt és a félelmet válthat ki belőlünk.

Érdekes tény, hogy az éttermek pont ezeket használják ki, ugyanis emésztés serkentő hatása mellett nyugtalanító is a vendégekre nézve, így felgyorsítja a rotációt.

Otthonunkban csak a megfelelő arányban érdemes szerepeltetni a pirosat a fenn leírtak okán. Ez lehet csak egy fotel, egy oldalon megjelenő tapéta, vagy falszín, lehet egy karakteres bútordarab, ami a szoba ékévé válik megjelenésével. Vagyis kisebb mennyiségben izgalmas, nagy mennyiségben nyomasztó.

/Minden negatívuma ellenére az öltözködésben megjelenve mégis segítségünkre lehet. Tiszteletet parancsoló, erőt adó, szenvedélyességet sugalló, könnyen a figyelem középpontjába emeli a szín viselőjét. Hölgyeim! Elő a piros ruhákkal és a vörös rúzzsal!/

Fehérrel kevert piros: Legtöbbször a korallra asszociálunk ennek láttán. Kicsit enyhébb, frissebb benyomást kelt, mint a legtöbb vörös. Energikus és vibráló.

Barnával kevert piros: Kellemesebb hatású, ódon hangulatot áraszt. Erre a tónusra nézve kissé nosztalgikus hangulatba kerülünk. Inkább nyugtató szín, főleg, ha szalma árnyalataival egészítjük ki.

Narancsos piros: A tűz színe, ami perzsel, ugyanakkor energikus. Csak kis mértékben javasolt a környezetünkben való megjelenése az erőteljes negatív hatása miatt. A legagresszívebb szín.

Lilával kevert piros: Ez a bordó. Ez mindközül a legmelankolikusabb. Tiszteletet és komolyságot sugall, rendkívül elegáns árnyalat. Sok színnel tud érvényesülni, a hideg (pl.: kék, lila) és meleg (pl.: narancs, barna, bézs) színekkel való kombinációja mindig nagyon hatásos megjelenésű, ezért is használják sűrűn színházakba és operákba.

/felkészülésemhez segítségül volt a Kinnarps.hu, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája/ 2. rész

ZÖLD

Ez a szín harmonikus és nyugtató hatású, gyakran asszociálunk a zöld láttán a természetre, a frissességre, ezért is használják előszeretettel ételek csomagolásánál is. A zöld a legkevésbé megterhelő a szemnek, sok képernyőnézés közben is érdemes félrenézni egy távolabbi zöld felületre, hogy megóvjuk látásunk épségét.

Egy zöld felület harmóniát teremt, hatására kiegyensúlyozottabbak érezzük magunkat, az élénkebb árnyalataitól frissebbek leszünk, melegebb és sötétebb színnel kevert verzióitól pedig megnyugszunk.

Nincs olyan helyiség, ahol nem érdemes alkalmazni. Csak arra kell figyelni, milyen funkciójú szobába melyik árnyalatát használjuk. Nappaliba és hálóba a mélyebb, melegebb árnyalatai javasoltak, gyerekszobához és dolgozószobába pedig inkább a világosabb, pasztell, vagy pont az élénk árnyalatai.

Sárgával kevert zöld: A frissességet és az újjászületést szimbolizálja, ennek láttán a tavasz friss hajtásaira asszociálunk. Viszont ennek ellentéte az okker-sárgával kevert verziójára, mert annak hatása már bódító lehet.

Barnával kevert zöld: Ez legtöbbször az olivát jelenti. Pihenésre, bekuckózásra ösztönöz, mert ez a tónus már szűkíti a teret. Természetes anyagokkal és színekkel a legoptimálisabb a használata.

Kékkel kevert zöld: A világos változata frissítő, a sötétebb pedig megnyugtató az ember számára, de ami mindkettőnél igaz, hogy kifejezetten hűvös szín. Sok színnel párosítható, mert naranccsal kombinálva lehet akár retró stílusú, vagy szürkével, illetve barnával ködös erdő világát idéző is.

Szürkével kevert zöld: Pasztell árnyalatában és sötétebb tónusában is elegáns és trendi. Azért hogy ne legyen túl hideg érzetű, érdemes fa felületekkel, meleg színvilággal vegyíteni, így válik harmonikussá az enteriőr.

A színek textileken való megjelenésével még nem foglalkoztunk, de a zöld esetében érdemes, mert különböző textúrákon teljesen szélsőséges érzést kelt. Amíg egy puha, bolyhos, vagy teljesen sima matt felületen látjuk, a relaxálás jut eszünkbe, míg a fényes bársony felületek már drámai hatást keltenek, lásd a bárokban és színházi dekorációk esetében.

/felkészülésemhez segítségül volt a Kinnarps.hu, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája/ 1. rész

SÁRGA

A sárga a napot, a napsütést szimbolizálja, amelyet többnyire az optimizmussal, az örömmel és az energiával társítunk. Ettől a színtől jobb kedvűek és derűlátóbbak leszünk, ennek eredményeképpen jobban megnyílunk másoknak is. Ezért nem érdemes meghatározni, hogy milyen funkciójú szobában használjuk, hiszen mindenhol pozitív hatást kelt!

Ez a szín rögtön megragadja a figyelmet, élesíti memóriánkat, fokozza a koncentrációs készségünket és serkenti kreativitásunkat, ezért érdemes például munkahelyen, dolgozószobában és a gyerekek tanuló területén is alkalmazni.

A sárgának tiszta, más színekkel nem kevert verzióit teljes mértékben a nappal társítjuk, így csak pozitívan befolyásolják hangulatunkat. Viszont ha más színekkel: piros, barna, zöld, vagy szürke színekkel összekeverjük, teljesen eltérő hatásokat érhetünk el.

Pirossal kevert, azaz narancsos sárga: Teljes mértékben meleg érzetű, a mediterrán hőségre, azaz a déli országokra asszociálunk. Jó kiegészítői a meleg, harmonikus színek, vagyis például a barna, a zöld, a tojáshéj, de ennek ellentéte is, vagyis akár a komplementer színe is: a kék. Ezzel a párosítással nagyon kontrasztos és hatásvadász lesz az enteriőr.

sárga, szín, színek pszihológiája, cikk, color, okker, sárgák, Tildy Sára

Barnával kevert sárga: Ez egy jóval melankolikusabb, nyugalmat árasztó verzió. Közelebb áll a naturális, természet közeli világhoz, így jobban befogadható a föld színek szerelmeseinek.

Zölddel kevert sárga: Ez a legfrissebb, legüdébb árnyalat a sárgák közül, a növények friss hajtását juttatja eszünkbe. Amíg az élénk és világosabb variációja vibráló és energikus, addig a sötétebb árnyalata már inkább pihentető a szemnek és léleknek.

Szürkével kevert sárga: Minden szürkével (vagy feketével) kevert szín elegánsabb, kifinomultabb, ugyanakkor melankolikusabb hatású. Mostanában főleg ezek a hamvasabb színek a divatosak, így sokszor találkozhatunk ilyen árnyalatokkal a lakberendezéssel foglalkozó online felületeken, többek között a füstös-sárgával is.

/felkészülésemhez segítségül volt a Kinnarps.hu, képek forrása: Pinterest/Színek pszichológiája, avagy hogyan hatnak ránk a színek 


Jövő héten elindul egy sorozat, amiben a SZÍNEK pszichológiai hatásaival és az árnyalatok különféle bemutatásával fogunk foglalkozni. Ezekben a posztokban megmutatom a hagyományos és trendi felhasználhatóságát az összes színnek életünk palettáján. Minden héten megjelenik egy szín és annak több arca! Kövessetek bátran!

De most kezdjük egy előzetes bemutatással:

Nem szoktunk feltétlenül belegondolni, hogy a színek pontosan milyen hatással is vannak ránk, pedig igen fontos környezetünk kialakításában. Valaki ösztönből dönt, valakinek pedig az aktuális trendek az iránymutatók otthona kialakításában. Pedig nagyon fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a színek hogyan befolyásolják hangulatunkat, pihenésünket, vagy produktivitásunkat.
Első körben az alapszínek világába szeretnélek elkalauzolni Titeket, ami a sárga, a piros, a kék és kiegészítő színként a zöld (mivel az két alapszín: a sárga és a kék keverékéből áll).
A legtöbb esetben már nem a tiszta színével, hanem annak hamvasabb, vagy más színnel kevert változatával dolgozunk. Ilyen például a vihar kék, az áfonya vörös, vagy a curry sárga.
Az a fontos, hogy legyünk tisztába azzal, hogy otthonunk melyik helyiségébe, milyen funkciónak megfelelő színeket használjunk.
Vagyis egy hálószobába nyugodt, ingerszegény, pihenésre alkalmas színt válasszunk, ami akár lehet ettől függetlenül vidám is, ha a derűs ébredés a cél.

Ha nyugtató közeget szeretnénk megteremteni, választhatjuk a kék és zöld árnyalatait. A hamvas/szürkével kevert variációi az alvást segítik elő, a világos és erőteljesebb színek pedig a friss ébredést.

A sárga szín szinte minden esetben a nap sugarait, a vidámságot sugallja. Ezt sokféle szobában felhasználhatjuk, így a hálószobában, nappaliban, gyerekszobában, de még a dolgozószobában is, hiszen ez a szín serkenti a gondolkodásunkat, növeli a kreativitást!

A piros és a vörös a legtöbb esetben kerülendő szín a kikapcsolódást szolgáló otthonunkban, mert igaz, hogy energikus, viszont túlzott használata ingerlékenységet, feszültséget kelt bennünk. Ugyanakkor a kínai kultúrában jól megfigyelhető, hogy az emésztést elősegítő piros szinte mindenhol jelen van, ezért használják rendszeresen éttermeikben ezt a színt.

Jövő héten a sárgával kezdjük a sort! Várlak Titeket!